torsdag 4 augusti 2011

Slutspurt...

Augusti, sista sommarmånaden har tagit sin början och semestern går mot sitt slut. I köksträdgården är potatisen skördad och majsen växer så det knakar.
Som vanligt har jag misslyckats med salladen och börjar så smått fundera på vad jag ska byta ut den mot nästa sommar. Nåja, jag kommer att ha en hel lång vinter att fundera och planera innan jag kan sätta några frö igen.

Nya projekt i trädgården är att bygga ett redskapskjul och det kommer starta idag!
Men innan jag beger mig ut att röja, ska jag dricka upp mitt kaffe och bjuda på några bilder från trädgården.


Majsen har vuxit sig hög och ståtlig, sträcker sig 180cm över marken.

Majskolv på väg!

lördag 18 juni 2011

Nya tag...

Dags att kavla upp ärmarna och ta ett ordentligt tag i hushållsekonomin.
I den här familjen rinner pengarna iväg som om det är hål i varenda byxficka. Under förmiddagen gick jag igenom våra transaktioner på kontot och såg då att väldigt stora summor går till mat. Märkligt nog, för vi har aldrig någon mat att laga samtidigt som vi slänger en del grönsaker och andra färskvaror som blivit dåliga.
Analysen vi gjorde visade att vi storhandlar allt för sällan och småhandlar allt för ofta. Vi är också dåliga på att äta varierad kost och har ungefär samma rätter med någon veckas mellanrum.

Hur ska vi då råda bot på detta?
Vi skulle kunna ta den långa vägen som kräver lite tankemöda, genom att skriva en matlista för flera veckor framåt och anpassa oss noga efter vad som står på listan (inte köpa för mycket så att mat slängs och inte för lite så att vi måste komplettera i närbutiken, då slinker det ju ofta ner något man inte tänk sig att köpa från början).
Men vi valde att testa en genväg: Hemkörd matkasse med färdig veckomeny!
Dyrt alternativ enligt somliga, men för oss väl värt att testa.
Om vi väljer ett alternativ som innebär 2 leveranser/månad = 10 färdiga middagar för hela familjen + att det kan bli en matlåda/måltid så har vi fortfarande 4000:- kvar av våra nuvarande matutgifter att lägga på resterande måltider under månaden.
Då vi bor en bit utanför stan kan detta också löna sig inte bara ur ett ekonomiskt utan också miljöperspektiv, allt finns på plats när middagen ska lagas = ingen extra biltur till affären.

Har finkammat nätet för att hitta "matkassar" och vad de erbjuder.
Just nu står valet mellan 3 olika som vi bedömmer likvärdiga. De uppfyller våra krav på Ekologiskt/Närodlat och verkar ha ett miljötänk med sig.  Prismässigt skiljer sig den billigaste kassen från den dyraste med ca 40:-
Nu ska de granskas under lupp innan vi bestämmer oss för vilken kasse vi ska prova under 1 månads tid.

Nu blommar potatisen...

...så till midsommarsillen äter vi egenodlad färskpotatis!

onsdag 8 juni 2011

I köksträdgården

Det är roligt att odla! Ju större desto bättre och därför har vi i år satsat på Majs! och grävt upp ett nytt potatisland.
Allt växer så det knakar och snart är det dags för årets andra skörd av rabarber.

Majsen växer i fina rader.
3 sorters potatis.










Rabarber färdig till paj.

Det ska bli spännande att se hur majsen utvecklas och om vi får några kolvar att skörda i höst. Men än är det ett par månader kvar och medan jag väntar strosar jag runt i min trädgård och rycker lite ogräs här och var, vattnar när det behövs och njuter av det som växer.

onsdag 16 mars 2011

Pannbiff på grönsaksbädd med tzatziki-täcke.

Har haft mycket omkring mig det sista och inte uppdaterat bloggen, men nu tycker jag att det är på tiden att jag delar med mig av en rätt som blivit tillagad och provsmakad i Effies kök!
Omdömet från provsmakarna blev: GOTT.


Recept:
Grönsaksbädd:
Valfria grönsaker att tillaga i ugn.
Olja
Salt och peppar

Jag använde mig av gul paprika, championer och squash.
Skölj och skär grönsakerna i bitar, lägg i en ugnsfast form och ringla olja över.
Tillagas i ugnen 30-45 minuter i 200grader. Vänd på grönsakerna efter halva tiden och känn med sticka om de är färdiga för servering.

Tzatsiki
5 dl turkisk yoghurt (10%) eller annan matlagningsyoghurt (10%)
0,5-1 st slanggurka
1-2 klyftor vitlök
svartpeppar
salt

Dela gurkan på längden och kärna ur den. Riv gurkan grovt på rivjärn. Salta lite lätt på gurkan och låt den rinna av i en sil eller ett kaffefilter en stund. Krama ur det sista vattnet innan du blandar gurka, yoghurt och pressad vitlök. Smaka av med svartpeppar och salt.
Låt helst stå kallt minst en timme innan servering

Pannbiffarna:
400g valfri färs
1 ägg
1 bit fetaost
smör eller olja till stekning
salt och peppar

Knäck ägget och blanda färsen och ägg noga, skär eller smula ner fetaost i färsen.
Forma biffar och stek på medelvärme i smör.

Vid servering: lägg grönsakerna på tallrik, lägg en biff ovanpå och toppa med tzatziki.
Smaklig måltid

onsdag 23 februari 2011

Kärlek...

Familjens fågelintresse har gått så långt att vi numera har fåglar även på insidan av köksfönstret och inte bara i fågelresturangen på utsidan.
Efter familjeförhandlingar om vem som skulle ta huvudansvaret för eventuella fåglar blev det bestämt att vi skulle erbjuda 2 undulater ett hem i vår familj. Stor bur inhandlades redan dagen efter beslutet och gjordes i ordning för att välkomna de nya familjemedlemmarna. Barnen skulle få välja var sin fågel och de hade lite olika taktik i fågelvalet. För dottern var det viktigast att hon kunde få med sig sin undulat hem samma dag och att det helst skulle vara en flicka, för sonen var det färgen som hade högsta prioritet, en grön/gul/svart orginaltecknad skulle det vara.
Vi fick kontakt med en uppfödare som hade både flyttklara ungar och ungar att tinga. Vi åkte dit och dottern fann en liten babyblå skönhet med ljusgul mask som packades in i en låda och följde med i bilen hem. För sonen blev det att vänta tills den rätta fågeln dök upp. Vi fann den till slut, en liten undulatkille som behövde omplaceras.


När det var dags att sammanföra de tu ville vi ge dem möjlighet att bekanta sig lite på avstånd, men det visade sig att fåglarna inte var så intresserade av det.
Vi lät vår lilla undulattjej flyga fritt och ställde in buren med nytillskottet på bordet. Det blev kärlek vid första ögonkastet! Så fort hon fick syn på sin nya vän parkerade hon sig vid hans bur och försökte till och med få upp burdörren. När vi senare öppnade för att släppa ut honom valde han själv att genast flytta in i den stora buren tillsammans med henne.
Här putsas och pussas och de har bara ögon för varandra. Undrar om vi blivit lurade och istället för undulater har fått två Turturduvor....

onsdag 16 februari 2011

Morgonstök i Effies kök...

Sportlovsmorgon = Sovmorgon?? Nä!
I ett svagt ögonblick i söndags lovade jag barnen att vi skulle baka idag onsdag när jag är ledig från jobbet och vi har hela dagen på oss.

7:25 -Mamma när ska vi börja baka? Du sa att vi skulle baka hela dagen idag.
Jag är inte helt sugen på att dra igång ett storbak när jag precis stigit upp ur sängen utan lockar barnen med en favoritfilm. Vi bäddar ner oss i soffan under en mysig filt.

7:45 -Mamma, när ska vi baka?
-Vi kan väl iallafall äta frukost först, okej?
-Men mamma, vi kan baka sådant där snabbt frukostbröd du vet?

Jag plocka fram min gamla hemkunskapsbok från högstadiet och letar fram ett recept på scones. Snart är det full fart på barnen som läser recept, plockar fram vad som behövs, häller i och rör runt i bunken.

Den goda delen av resultatet ser ni på bilden....
 det mindre goda fick dammsugaren, disktrasan och diskmaskinen ta hand om.

Scones - 2 personer
ca 10 minuters gräddning i 250 grader.

4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g smör
2 dl filmjölk

Blanda de torra ingredienserna och finfördela sedan smöret i mjölblandningen. Tillsätt filmjölken och arbeta samman till en deg.
Dela degen i 2 delar, platta ut på smord plåt eller bakplåtspapper till 1,5 cm tjocka kakor. skär ett kryss i varje kaka och nagga med gaffel.
Gräddas i mitten av ugnen och äts varma med ost och marmelad.

Barnen var nöjda med sin insats och att de blandade ihop mängden bakpulver och salt spelade enligt dem inte så stor roll......

onsdag 2 februari 2011

Tack och adjö, massor med snö!......

....skallar barnens röster efter sista dagen i skidskolan.
En vecka går fort när man har roligt. Årets skidsemester bjöd på riktigt härligt väder och massor med skön skidåkning. Men även bra veckor bjuder på toppar och dalar.....

Veckans värsta: kom inte som någon överraskning, utan var som vanligt dessa Danskar som stoppar liftar och kastar sig ut i backen utan någon som helst kontroll över skidor, stavar eller fart.... (tur att det var lågsäsong och att det fanns gott om plats i backen ;))

Veckans bästa:  blev dock en överraskning! Termometern som pendlat mellan +2 och -4 stod plötsligt på -20 grader en morgon när vi steg upp. Ja ja, bara att palta på sig lite extra kläder och ge sig av till backen (barnen hade ju en skidskoletid att passa). När vi lämnat barnen och satt oss i liften på väg upp i backen så kommer solen fram bakom en bergstopp och sprider ett gnistrande ljus över berget. Det är alldeles vindstilla och med klarblå himmel och fjälltoppar badande i solljus är utsikten från toppen är helt fantastisk!

Sista kvällen slog latmasken till och vi åt middag på restaurang.
Husets specialare Renskavs-pizza med lingonsylt var det två i sällskapet som gav sig på. Barnen tog det säkra före det osäkra Hamburgare med pommes frites. Maken testade en renskavstoast med lingon och själv valde jag en mycket god viltpasta med ren-älg och björnkött (utan lingon!)
Det beställdes även in en förrätt med renkött och lingonaioli som jag blev helt såld på!

Väl hemma igen har jag googlat runt efter recept på lingonaioli och hittat ett från SR P4 Norrbotten som jag misstänker kan vara något liknade det vi blev serverade:

Lingonaioli

1 dl grädde vispad.
4 matskedar majonäs
1 till 2 finhackade vitlöksklyftor
2 dl råa lingon
2 krm vitpeppar
2 krm salt
Blanda och njut

onsdag 19 januari 2011

Från Lax till Lyxförpackning....

Jag är en samlare av stora mått och gillar att pyssla. Den kombinationen gör att jag samlar på mig massor av material som behöver förvaras någonstans. För tillfället ser hobbyhörnan ut som ett skrotupplag där papper, saxar, pennor, lim, knappar och annat ligger huller om buller och skräpar. Inget kul att sätta sig där och pyssla. Så idag har jag börjat försöka få ordning i kaos och röja undan lite grand, men vart ska jag lägga alla grejor? Förvaring ska vara praktisk, men det är ju kul om det ser lite fint ut också.



Hittade några mindre roliga men lagom stora kartonger som maken lagt i lådan för återvinning. Plockade fram sax, tejp, lim, pressentpapper och skred till verket.




 Nu har jag kommit en bit på väg till ordning och reda!

måndag 17 januari 2011

Indisk köttfärsgryta

Det är oftast maken som lagar mat i det här hushållet (och det är också anledningen till att jag är amatörernas amatör när det kommer till matlagning). Jag har väldigt sällan tillgång till köket så nu passar jag på att utnyttja tiden till fullo. Både lunch och middag på en och samma dag, wow! Ofta är det samma mat som lagas med någon eller ett par veckors mellanrum så variationen är inte så stor. Idag skulle det bli något med köttfärs. Okej då har vi köttfärssås, pannbiff, köttbullar, soppa (åt vi här om dagen) och köttfärslimpa blir det då rakt inte. Pasta åt vi igår så då försvinner köttfärssåsen. Köttbullar orkar jag inte att rulla och pannbiff känns allt för tråkigt.
Googlar runt och hittar följande:

Indisk köttfärsgryta
4 personer
Tillagningstid 15 minuter

600 g blandfärs
1 msk rapsolja
0.5 st purjolök, grovstrimlad
3 st vitlöksklyftor, finhackade
100 g torkade aprikoser, grovhackad
1 msk curry (vanlig eller stark)
1 krm malen kardemumma
1 burk kokosmjölk
2 dl röda linser
 
Hetta upp en stekgryta eller stekpanna med olja.
Fräs purjolök och vitlök på mellanvärme i någon minut.
Tillsätt färsen samt curry och kardemumma och bryn allt i ett par minuter tills färsen är genomlagad.
Rör ner kokosmjölk, aprikoser och linser och låt koka upp på mellanvärme.
Lägg på ett lock och låt sjuda i ca 10 minuter eller tills linserna är färdigkokta. Rör om då och då under tiden.
Servera till grönsallad, kokt ris och eventuellt naanbröd.

Perfekt, men eftersom sonen inte tål bönor så struntar vi i dem. Jag kollar igenom kyl och skafferi och ser att vi behöver purjolök, kokosmjölk och torkade aprikoser. Ringer till maken och ber honom köpa med sig detta hem och jag kan riktigt höra hur han rynkar på näsan....
Jag tycker att rätten var okej, men inte så het som jag önskat, kryddade med extra curry, salt och sötsur thaisås.
När middagen väl är uppäten säger maken -Du, det här var gott kan jag få en matlåda med mig i morgon?

Äggfria pannkakor

Idag är jag hemma med sonen som är sjuk och ligger nerbäddad i soffan. Under dagen har han växlat mellan tv-tittande och tv-spelsspelande. Även om dryck är det viktigaste när man är sjuk kan febriga små pojkar behöva lite mat i magen och vad passar bättre än något lättlagat och gott att bjuda på. Sonen är allergisk mot ägg och våfflor har tidigare varit en favorit men det kan vara kul att variera sig. Fick ett recept på äggfria pannkakor av läkare vid allergimottagningen och det har blivit den nya favoriten.


Till smeten behöver du:

3dl mjöl
6dl mjölk
3tsk bakpulver
1/2tsk salt
socker
smör till stekning




Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke, rör ner mjölken och stek som vanliga pannkakor.
Servera med sylt, grädde, glass eller socker och kanel och ett stort glas med Mjölk.

söndag 16 januari 2011

Kycklingfilé med täcke av fetaost och soltorkade tomater...

... lyxigare vardags eller enklare bjudrätt.

4-5 portioner

4 stora kycklingfiléer
olja/smör till stekning
1 dl hackade soltorkade tomater i olja
2 dl rivet vitt bröd (lätt rostat)
2 pressade vitlöksklyftor
100g fetaost
salt och svartpeppar
3 dl grädde
1 msk tomatpuré

Dela kycklingfiléerna i 3 delar.
Salta och peppra.
Stek filéerna gyllenbruna i panna och lägg sedan över dem i en lättsmord ugnsfast form.

Rosta ca 4 formbrödskivor lätt och riv dem sedan på rivgärn. Låt tomaterna rinna av och hacka dem.
Kör tomater, bröd, 1 pressad vitlöksklyfta och fetaost i matberedare så att det blir finfördelat men inte mosigt. Fördela röran över filéerna. Blanda grädde, tomatpuré och 1 pressad vitlöksklyfta och häll detta i formen. krydda ev med lite extra salt och peppar.
Ställ in i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter, täck med folie vid behov.
Servera med tagliatelle och en grönsallad.

Novis som jag är i köket händer det att jag glömmer att jag bör läsa hela receptet till slut innan jag börjar med maten och det händer att jag överraskas av oförutsedda moment mitt under matlagningen. Att torka brödskivorna lite lätt i ugnen var ingen höjdare eftersom jag glömde dem där och de blev ganska svarta, så det blev att ta fram brödrosten istället. Förutom incidenten med brödet så var det en ganska enkel rätt att laga om man läst igenom receptet innan.

onsdag 12 januari 2011

Köttfärssoppa på Mormors vis

Det här är en rätt mina barn förknippar med sin gammelmormor Anna-Lisa. Det var hos henne de åt soppan första gången och den är aldrig så god som när den serveras i hennes kök. Här i familjen går den under namnet "mormor Anna-Lisas Soppa". Den är enkel att laga och god att värma sig med kalla dagar.

Köttfärssoppa  till ca 8 personer

600g köttfärs
2 gula lökar
4 potatisar
4 morötter

4 buljongtärningar
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
svartpeppar
2 msk chilisås (gärna Heinz, Felix ger soppan bismak av kanel)
persilja

Skala potatis och morötter och riv dem grovt.
Lägg i gryta fyll på med 2 liter vatten samt buljongtärningar.
Koka upp och låt koka i 10 minuter.
Under tiden, fräs köttfärs och hackad lök i stekpanna.
Tillsätt lök och köttfärs i buljongen låt koka upp.
Häll ner chilisåsen och övriga kryddor, smaka av.

Det blir en matig soppa och om man vill kan man späda den med mer buljong. Godast blir soppan om den får stå och dra sig. Man kan med fördel laga den dagen innan och den passar utmärkt som "luchlåda" dagen efter.

Smaklig måltid


måndag 10 januari 2011

Drömmar om våren....


 
Äppelkvist i blomsterskrud
                                                                                  
Just nu känns våren väldigt avlägsen. Allt är täckt av snö och trots att vi ska vara på väg mot ljusare tider är både morgnar och eftermiddagar mörka.
Lägger in en bild som iallafall hos mig väcker drömmar och förhoppningar om våren som stundar.

Nystart...

Hej och välkommen till Effies Kök och Trädgård!
Bloggen hette tidigare Effies kök och har legat vilande ett bra tag men ska nu dammas av, få ny design och fyllas med nytt innehåll.
Här kommer du kunna läsa om mina trevande försök till att laga god och av övriga familjemedlemmar uppskattad mat. (Novis som jag är i matlagningens ädla konst.)
Du kommer också att få se mina pyssel-och-knåp-alster, kika in i min trädgård och vara med när vi renoverar, bygger om och inreder vårt lilla hus.
Jag är både impulsiv och ombytlig och som jag sagt tidigare -Allt kan hända i Effies Kök och Trädgård!